MIIKKULAINEN-NIMEN HISTORIAA

Mistä Miikkulaisia löytyy?

Historiallisissa  asiakirjoissa Miikkulaisen  nimen  esiasteita  esiintyy  seuraavasti:

Mikula Nesterov 1500 Inkeri, Timoshka Mikula Kurki­joen Pitkolan Perevaara, Matveiko Mikulin 1500 Kurkijoen Riekan Mikulino, Hindrich Mikulainen 1547 Sääminkin Kokon­saari, Henrik Mickulan 1565 Rantasalmen käräjät, Iwann Mijkulassonn 1614 Hiitola, Waska Mikulin 1631 l. Waasila Mijkulasson 1632 Ilomantsi, Lauri Miikkulainen 1700 Kitee.

Säämingin Itälahdessa on Miikkulaisia asustellut jo vuodesta 1541, Tavinsalmen Savilahden neljänneksessä 1548, Kainuussa heitä on tavattu 1555.’

Miikkula on kylän nimi Säämingissä ja Värtsilässä.

Miikkulainen-nimeä esiintyy Inkerinmaalla sekä paikan että henkilöiden nimissä. Pietarista pohjoiseen Venäjän puoleisella Laatokan ranta-­alueella on Miikkulainen-Vuolen kaksoisseurakunta. Myös monilla sen asukkaista on Miikkulainen-nimi.

Sortavalassa on tänäkin päivänä Pyhälle Nikolaokselle omistettu Miikkulan ortodoksinen kirkko. Se on pystytetty jo keskiajalla ja rakennettu samalle pai­kalle uudelleen 1600 luvun lopulla sekä vuosina 1765 ja 1891. Se sijaitsee Sortavalan itäpuolella Riekkalansaaren Rantueen kylässä luovutetussa Karjalassa.Välillä se oli kirjastona, mutta on sitten luovutettu Valamon luostarilIe

 

Miikkulaisia  nykyhetkessä

Nykyisin Miikkulaisia on vanhoilla  juurillaan ainakin Heinävedellä ja Joroisissa.

Länsi-Suomeen Miikkulaisia on tuonut lähinnä viime sotien jälkeinen siirtolaisuus mm. Antreasta, Hiitolasta ja Kurkijoelta.

TUTKIJAN NÄKEMYS NIMEN  HISTORIASTA

 

MIIKKULAINEN

Venäjän Nikolaista, kreikassa Nikolaos, on karjalassa tullut mm. Miikku(la). Asuun Miikku on voitu päästä myös nimestä Mihail l. Mikael, ehkä Nikiforistakin, esim. Ilomantsin Miikkulan talossa on asunut mm. Patrosia Nikolai Karhapää, toisessa Mikola l. Miikku Palviainen, Raudun Miikussa Mihail l. Mikael Vaske­lainen, Kurkijoella on kirjattu Mijckula Michifarason 1589.

NIKOLAUS

 

Nimen lähtökohtana on kreikkalainen Nikolaos (nike 'voitto’ laos 'kansa'). Samoin muodostettu on Uudesta Testamentista tunnettu Nikodemus (kreikan demas 'kansa'), joka sekin on lähtökoh­tana usealle Suomessa tunnetulle kansanomaiselle nimelle.

Molemmat katoliset kirkot viettävät 6.12. Pyhän Nicolauksen Vähä-Aasian Myran arkkipiispan muistopäivää. Hän on koko kristikunnan suosituimpia pyhimyksiä, lasten, panttilainaa­jien, merenkulkijoiden ja susien suojelija. Lisäksi myös joulu-ukko oli alkujaan lapsille lahjoja jakava Pyhä Niko­laus ja on sitä monessa maassa yhä vielä. On siis luonnollista, että nimi ja sen toisinnot ovat erittäin levinneitä ja suosittuja. Saksassa tunnetaan Niklas ja Klaus, Italiassa Niccolo, Nicola, Ranskassa Nicol, Colin, Englannissa Nicholas, Nick (josta esimerkiksi sukunimi Nixon), Colin, (josta Collins). Unkarissa nimi on muodossa Miklos, Virossa Niglas, Niiles, Ruotsissa Niklas ja Nils,

Suomessakin tämä muotojen moninaisuus on selvästi näkyvissä ja sitä lisää vielä se, että venäläinen asu Nikolai oli almanakassa vuodesta 1827 vuoteen 1917 asti. Muita venäläisiä muotoja ovat Mikola ja Kalja, joihin voi yhdistää Itä-Suomessa esiintyvät: Miikkula, Miku sekä Kola, Kolja ja Kolkka sekä sukunimi Koljonen. Yleisimpiä ja laaja-alaisempia ovat muodot Niilo, Niko ja Klaus monine muunnoksineen.

 Lähde:Mikkonen - Paikkala: Uusi suomalainen nimikirja, Otava 1988

 

. .