HISTORIAA JA TARINOITA

SUKUMME JA MIIKKULAINEN  NIMEN TAUSTAA

 

Esko Miikkulainen  Sr

 

Kurkijoelta tavataan varhaisasutuksena Miikkulaisia 1500-luvulta, jopa paikannimi

Miikkulaisenmäki löytyy Oksentiinmäen kylästä. llomantsin, Savon ja Kainuun Miikkulaisen nimet viittaavat suvun kaukaisiin vaiheisiin. Voimme ajatella, että tulevissa tutkimuksissa löytyy tietoa, joka vastaa tämän päivänavoimiin kysymyksiin.

 

Miikkulainen-nimeä esiintyy Inkerinmaalla sekä paikan että henkilöiden nimissä. Pietarista

pohjoiseen Venäjän puoleisella Laatokan ranta-alueella on Miikkulainen-Vuolen

kaksoisseurakunta. Myös monilla sen asukkaista on Miikkulainen-nimi. Kurkijoen historiasta olen poiminut muutaman Miikkulainen-nimisen henkilön 1600-luvun ajalta ja jotka tälloin esiintyessään antavat tietoa ko. ajasta ja kertovat henkiloistä ja heidän toimistaan yhteisönsä parissa.

 

Sortavalassa on tänäkin päivänä Pyhälle Nikolaokselle omistettu Miikkulan ortodoksinen kirkko. Se on pystytetty jo keskiajalla ja rakennettu samalle paikalle uudelleen 1600 luvun lopulla sekä vuosina 1765 ja 1891. Välillä se oli kirjastona, mutta on sitten luovutettu Valamon luostarille, joka uudistaa sen takaisin kirkoksi. Likeistä tämän kirkon vaiheet ovat siksi, että se kantaa Miikkulan nimeä, johon sukunimemme yhdistyy.

 

Riekkalansaaressa, Rantueella, oli ollut kreikkalaiskatolinen pyhättö ainakin 1600-luvulta lähtien. Kreikkalaiskatolisista saari on nimensäkin saanut. Tähän asuun Pyhän Nikolaoksen, karjalaisittain Miikkulan kirkko tuli 1890-luvun alussa. 
 

Lisätietoja sukukirjassa.

Varhaista kuvasatoa. Esko Miikkulainen Sr  toisena vasemmalta.(Kuva Esko sr)