Verla 2022

Kesäretki Verlaan toteutettiin 28.5.2022

 

Retkelle osallistui 26 henkilöä. Tässä retkeläiset yhteiskuvassa, kameran takana retken johtaja Jorma Luoma.

 

Alla lisää kuvia ja Jorma Luoman Kurkijokelaiseen kirjoittama tarina retkestämme.

 

Vaalean vihreä väri puissa ja niityillä, ajoittain mukavasti paistava aurinko ja ihanan kesäinen lämpötila muodostivat ne mukavat ulkoiset puitteet, joissa Elisenvaaran Miikkulaiset kesäretkeilivät Pohjois-Kymenlaaksossa Verlassa toukokuun loppupuolella. 

Retkikohteena oli Verlan puuhiomo (perustettu 1872) ja pahvi-tehdas (perustettu 1882), jotka sijaitsevat Verlan kylässä n. 30 km Kouvolasta pohjoiseen. Tehdaskombinaatti valmisti puuhiokepohjaista käsipahvia, jonka pääkäyttökohde oli kirjan kannet ja koulusta tuttujen kuvataulujen pohja. (käsipahvi: suuri osa tuotantovaiheista oli selkeästi käsityötä). Tehdas toimi aina vuoteen1964 saakka, jolloin se suljettiin ja avattiin museona 1972. Unescon maailmanperintöluetteloon Verla merkittiin vuonna 1996. Kult-tuuriperintökohde sisältää kaikkiaan n. 50 rakennusta yli 10 hehtaarin alueella ja se on merkittävän autenttinen ja eheä kokonaisuus, joka on säilynyt lähes alkuperäisenä. Koh-teen nykyinen omistaja ja ylläpitäjä on UPM-Kymmene Oyj.

Opastetun tehdaskierroksen aikana Miikkulais- väelle esiteltiin perusteellisesti tuotannon työvaiheet niihin liittyvine koneineen ja työvälineineen ja niistä saattoi helposti havaita, ettei työsuojelutoiminta ollut tuona aikana vielä oikein voimissaan. Tehtaan työn-tekijät, jotka olivat lähes poikkeuksetta pitkäaikaisessa työsuhteessa, olivat tottuneet työn vaaroihin eikä vakavia onnettomuuksia juurikaan sattunut. Pahviarkkien kuivatus ja jako painon perusteella tuoteryhmiin muokkasi tekijöistään hämmästyttävän taitavia.

Verlan ravintola järjesti ennakkotilauksen perusteella retkiryhmälle maittavan lounaan ja tehdaskierroksen jälkeen kahvitarjoilun. Kulinaaripuoli oli näin erinomaisessa järjestyksessä ja niinpä osallistujien kelpasi vielä kiertää museoaluetta tutustuen sen rehe-vänä kukoistavaan kasvustoon ja alueen puoteihin pohtien samalla mielessään, että mikähän on seuraava retkikohteemme ?